Thema’s

Inventief gebruik
Behalve de praktische functie van een schroefdeksel kan de fabrikant via een deksel iets extra’s aan zijn product toevoegen. Een stijlvol ontworpen dekseltje is een onderdeel van de reclame voor zijn product. Met als doel de klant in de winkel te verleiden tot het kopen van juist dit product.

In het verleden kwam HERO met een slimme verkoopactie. Op de jampotten zaten deksels met afbeeldingen van series die je kon sparen. Er verschenen 28 series en elke serie bestond uit 7 verschillende deksels. De series hadden gevarieerde onderwerpen, o.a. stoomlocomotieven, luchtballonnen, automobielen, ridders, vissen, rijtuigen, wilde bloemen, molens, enz. Er moest op elke boterham wel een dikke laag jam gesmeerd worden, wilde je ze allemaal bij elkaar sparen!

Deksels met een boodschap
Sommige afbeeldingen blijken opvallend vaak op deksels voor te komen: een zonnetje, fris-groen blad, kroontjes en familiewapens. Hiermee wordt een bepaalde kwaliteit aan de inhoud van het potje toegeschreven. De producent wil hiermee zeggen dat zijn product gezond, vers of van gerenommeerde huize is. Afbeeldingen van landschappen geven de indruk van ‘puur natuur’. Vlaggen komen ook vaak voor, hieraan is het land van herkomst te herkennen.


deksel etiket
deksel + etiket in dezelfde stijl

De meeste deksels hebben een afbeelding die duidelijk de inhoud van het potje aangeeft. Bijvoorbeeld een deksel met aardbeien op een potje aardbeienjam, of appels op een deksel van een pot appelstroop. Soms is het etiket in dezelfde stijl wat een esthetische indruk geeft. Op de meeste potten zitten tegenwoordig ‘neutrale’ deksels zonder afbeelding, dit is waarschijnlijk goedkoper in productie.

Flipje Tiel
Wie kent niet Flipje Tiel? Dit was het bekende bessenmannetje van jamfabriek De Betuwe uit Tiel.
Flipje werd bedacht door reclamebureau Van Alfen en uitgewerkt door de illustrator Eelco ten Harmsen van der Beek. Dit was een groot succes, mede door de merchandising rond Flipje: boekjes, sleutelhangers, speldjes, glazen, enz. In de loop van de tijd fuseerden de jamfabrieken en jamfabriek De Betuwe bestaat daardoor niet meer. Flipje is echter wel gebleven. Als je een oud en nieuw dekseltje naast elkaar legt, zie je dat Flipje na al die jaren goed geconserveerd is gebleven.