Geschiedenis

Conservering van voedsel
Het verzamelen en bewaren van voedsel is al zo oud als de mensheid.  In de prehistorie werd vlees en vis gedroogd om het langere tijd te kunnen bewaren. Roken, koelen en inkuilen van voedsel zijn andere, oude conserveringsmethodes. In de loop van de geschiedenis ontdekte men de langere houdbaarheid van vlees, vis en groente door het te zouten. Weer later bleek dat voedsel langer houdbaar was door het luchtdicht te verpakken.

deksel Ajaccio
Ajaccio, geboorteplaats van Napoleon

De komst van het schroefdeksel
Schroefdeksels zijn er niet altijd geweest, ze verschenen toen de technische mogelijkheden waren toegenomen.
Ruim 200 jaar geleden kwam de ontwikkeling op gang van het veilig conserveren van voedsel. Een belangrijke aanleiding was de grote behoefte aan voedselconserven om de legers van Napoleon Bonaparte (1769-1821) te bevoorraden.
In 1804 ontdekte de Fransman Nicolas Appert dat gekookte vruchten in luchtdicht verpakte glazen potten lange tijd bewaard konden blijven. In 1810 werd in Engeland door Peter Durant een methode ontwikkeld om vertind blik te gebruiken bij het verhitten. Dit was in de tijd van de industriële revolutie en er ontwikkelde zich een wereldwijde conservenindustrie.