De verzameling

Van wegwerpartikel tot collector’s item
Het begin van mijn verzameling was een deksel van een pot honing van de Wereldwinkel: bijen op een goudkleurige achtergrond. Op het deksel van de nieuwe pot honing van hetzelfde merk zagen de bijen er anders uit. Vanaf dat moment ben ik op ‘mooie’ dekseltjes gaan letten en koop soms wel een potje speciaal vanwege het deksel. Mede dankzij vrienden die vanuit het buitenland of via het internet mijn verzameling helpen uitbreiden heb ik nu meer dan 1500 exemplaren.

kast deksels
Een ladekast met héél veel dekseltjes!

Mini-museum
Toen het aantal deksels nog beperkt was, hingen ze aan een wand in de keuken. Nu liggen ze uitgestald in zestien grote laden van een fraaie, speciaal voor dit doel gemaakte, ladenkast.

Om het overzichtelijk te houden, probeer ik de deksels in te delen in thema’s zoals bijvoorbeeld HERO-series uit de zestiger jaren, honing, bloemen, zon, Flipje Tiel, water/boten, vlaggen, kronen en familiewapens, bladeren, dieren, landschappen, voetballers, schilderijen, fruit, enz. Deksels met afbeeldingen van fruit komen het meeste voor.

Hoe mooi kan een deksel zijn…
In 1998 werd door Het Nationaal Verzamelaars Platform een recordpoging gedaan: ‘100 verschillende verzamelthema’s op 100 strekkende meter’. Daar stond ik met een strekkende meter dekseltjes tussen allerlei verzamelingen, van kleerhangers met opdruk tot kostbare miniatuurserviesjes. De reacties waren erg leuk, vooral van iemand die dit de ‘ultieme verzameling’ vond.
Een aantal keren heb ik in Neede tijdens de jaarlijkse Jammarkt een deel van de deksels tentoongesteld.